design pattern

PRAVILA PRIVATNOSTI I ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

Datum ažuriranja na snagu 30.06.2021.g.

Tko je voditelj obrade Vaših osobnih podataka?

Voditelj obrade je Poliklinika Optical Express za obavljanje zdravstvene djelatnosti iz područja oftalmologije i optometrije sa sjedištem u Zagrebu, Strojarska cesta 18., OIB: 75704940224,  kontakt@opticalexpress.hr, telefon: 01 56 25 450, kontakt podaci službenika za zaštitu osobnih podataka: dpo@opticalexpress.hr:, tel: 01 56 25 450 (u nastavku: „Voditelj obrade“) poštuje vašu privatnost i obvezujemo se zaštititi je tijekom i nakon vašeg posjeta ovoj web stranici (u nastavku „Stranica“).

U svrhu zaštite obrađenih osobnih podataka postavili smo odgovarajuće fizičke, elektroničke i upravljačke postupke. Međutim, zbog inherentne otvorene prirode interneta, ne možemo jamčiti da će komunikacija između vas i nas ili informacije pohranjene na ovoj Stranici ili na našim poslužiteljima biti potpuno sigurna od neovlaštenog pristupa trećih strana. Stoga imamo pravila koja određuju kako će se vaši osobni podaci obrađivati ​​i zaštititi.

Pristupom Stranici prihvaćate ova Pravila Privatnosti. Ova Pravila Privatnosti podložna su promjenama, a datum zadnje izmjene naznačen je u naslovu.

Kao voditelj obrade obrađujemo vaše osobne podatke u skladu s važećim pravilima o zaštiti osobnih podataka, posebno u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (EU) 679/2016 (u nastavku: Opća uredba) i Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018).

 

Vrste osobnih podataka koji će biti obrađivani, svrha i pravni temelj obrade osobnih podataka

Kao Voditelj obrade obrađujemo vaše osobne podatke i to ime i prezime, broj telefona, e-mail adresu, naziv ustanove u kojoj ste zaposleni, podatak o mjestu zaposlenja, korisničko ime i lozinka za pristup u korisnički dio naše web stranice, te ostali osobni podaci ako ih iznosite u komunikaciji s nama (“Osobni podaci“), posebno u slučajevima kada:

 • nas kontaktirate putem elektroničke pošte ili se povežete s nama putem društvenih mreža,
 • date komentare ili postavite pitanja,
 • nam odgovarate na anketne upitnike na Stranici
 • nam date odgovor na test znanja na stranici (dalje: Kviz)
 • sudjelujete u nagradnim natječajima i nagradnim igrama koje organiziramo
 • Vas informiramo o daljnjim aktivnostima Voditelja obrade
 • pristupate našoj Stranici
 • Vam pružamo usluge u okviru ciljeva našeg projekta
 • Vas informiramo o projektu (informiranje o Kvizu i edukacijama)
 • za Vas izrađujemo korisnički račun na Stranici
 • Vaše podatke upisujemo u Informacijski sustav u svrhu provedbe edukaciju u sklopu Projekta za koji ste se prijavili

 

Osobne podatke obrađujemo na osnovu vaše privole, legitimnog interesa, radi izvršenja ugovorne obveze, te na osnovu zakonske obveze. Obrada Osobnih podataka ograničena je samo za svrhu za koju su isti prikupljeni u skladu s uvjetima ovih Pravila privatnosti.

Kada obrađujemo podatke na osnovu vaše privole, obrađujemo samo one osobne podatke koje ste nam dobrovoljno dali prilikom komunikacije s nama, kada odgovarate na anketne upitnike na Stranici, radi odgovora na vaša pitanja, kad sudjelujete u nagradnim natječajima i nagradnim igrama koje organiziramo. Svrha obrade je u poduzimanju koraka po vašem zahtjevu npr. odgovor na pitanja i komentare, komunikacija o vašim aktivnostima na stranici, zaprimanje vaših prijava za sudjelovanje u nagradnom natječaju, nagradnoj igri.

Na osnovu legitimnog interesa obrađujemo osobne podatke kad pristupate našoj Stranici (IP-adresa), kada Vam pružamo usluge u okviru ciljeva našeg projekta, za izradu korisničkog računa na Stranici.

Vezano uz provedbu projekta edukacije na Stranici, a za koji ste se prijavili, voditelj obrade će Vaše podatke (ime, prezime, dob, spol, status na tržištu rada i razina obrazovanja) upisati u Informacijski sustav za prikupljanje mikropodataka pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. (https://opuljp.mrosp.hr/account/login), a sve u svrhu provedbe projekta edukacije na koji ste se prijavili.

 

Pohrana osobnih podataka

Osobne podatke obrađujemo samo za vrijeme koje je potrebno za postizanje svrhe obrade istih.

Osobne podatke koje obrađujemo na osnovu privole obrađujemo samo dok ne povučete privolu, dok obradi osobnih podataka na osnovu legitimnog interesa možete prigovoriti. Osobne podatke koje obrađujemo na osnovu Vaših upita, čuvamo najduže 6 mjeseci od zaprimanja istih.

Osobne podatke koje prikupimo na osnovu Vaše registracije za pojedini događaj čuvamo u roku od 60 dana od završetka tog pojedinog događaja.

Sve ostale osobne podatke koje obrađujemo na osnovu izvršavanja ugovornog odnosa i na osnovu zakonske obveze, pohranjujemo sukladno pozitivnim propisima u kojima je vrijeme pohrane istih utvrđeno (npr. Zakon o računovodstvu). Iznimno, Vaše osobne podatke čuvat ćemo duže od navedenih rokova kada je to potrebno radi ostvarivanja međusobnih pravnih zahtjeva.

Pojedine osobne podatke (ime i prezime i rezultate kvizova) koje nam date u okviru projekta edukacije na ovoj Stranici čuvamo 5 godina.

Istekom rokova pohranjene osobne podatke ispisane na papiru uništit ćemo na siguran način, primjerice rezanjem korištenjem rezača papira, dok ćemo podatke u elektroničkom obliku nepovratno brisati.

Za izradu korisničkog računa s kojim je povezana Vaša lozinka koristi se AutoSSL protokol za komunikaciju sa serverom, te su sve lozinke zaštićene MD5 enkripcijom.

 

Vaši Osobni podaci mogu biti otkriveni u sljedećim slučajevima:

 • ovlaštenim PR i marketinškim agencijama i subjektima koji su direktno uključeni u provedbu i realizaciju pojedinih događanja
 • subjektima koji održavaju naše informatičke sustave,
 • subjektima koje smo ovlastili za obradu Osobnih podataka, koji su podvrgnuti odgovarajućoj zakonskoj obvezi povjerljivosti
 • službama za provođenje zakona i tijelima javne vlasti kada to zahtijeva mjerodavno pravo ili u dobroj vjeri (u svrhu zaštite i obrane naših prava i/ili imovine ili da u hitnim okolnostima djeluju radi zaštite osobne sigurnosti Stranice ili javnosti),
 • našim pravnim savjetnicima u slučaju potrebe prosljeđivanja podataka radi pravnih postupaka,
 • poslovnim partnerima za njihove potrebe samo u skladu s odgovarajućim zakonskim osnovama,

 

Prijenos Osobnih podataka u treće zemlje

Podaci koje prikupimo pohranjujemo unutar Europske unije (EU)  i Europskog gospodarskog područja  (EGP) osim Švicarske, ali se također mogu prenijeti i obrađivati u zemlji izvan EU i EGP-a, posebno SAD-e. Svaki takav prijenos osobnih podataka provest će se u skladu s primjenjivim pravnim propisima. Za prijenose izvan EGP-a  koristimo Standardne ugovorne klauzule, odluke o primjerenosti, odgovarajuće zaštitne mjere dok je svaki prijenos u SAD-e pokriven sporazumom Privacy Shield između Europske Unije i SAD-a, čime se jamči adekvatna zaštita osobnih podataka.

 

Kolačići

Naša web stranica koristi kolačiće. Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili uslugu i ispunili zakonske obveze. Možemo, uz vašu privolu, koristiti kolačiće za analizu prometa na našim stranicama ili za pružanje podrške.

Kolačići su tekstualne datoteke koje se pohranjuju u računalni sustav putem internetskog preglednika.

Zakon o elektroničkim komunikacijama propisuje da možemo pohraniti kolačiće na vašem uređaju ako su oni nužno potrebni za rad ove Stranice. Za sve ostale vrste kolačića potrebna nam je vaša privola. Ova Stranica koristi različite vrste kolačića. Neke kolačiće postavljaju treće strane koje se pojavljuju na našim stranicama.

nužni kolačići

Nužni kolačići pomažu da web-lokacija bude korisna, omogućujući osnovne funkcije kao što su navigacija po Stranici i pristup sigurnim područjima web-lokacije. Web-lokacija ne može ispravno funkcionirati bez tih kolačića. Nužni se kolačići mogu pohraniti neovisno o privoli korisnika Stranice u skladu sa zakonskim propisom.

KOLAČIĆ DOMENA SVRHA TRAJANJE
wp-settings-{user_id} Koristi se za ustrajanje na korisničkoj wp-admin konfiguraciji. 1 godina
wporg_logged_in
wporg_sec
Koristi se za provjeru je li trenutni posjetitelj prijavljeni WordPress.org korisnik. 14 dana ako odaberete “Zapamti me” prilikom prijave. Inače, Session.
wporg_locale Koristi se za zadržavanje jezika korisničkih postavki. 1 godina
wordpress_logged_in_{hash} Zapamti razdoblje aktivnosti korisnika Razdoblje aktivnosti
wordpress_test_cookie Testiranje postavljanja kolačića Razdoblje aktivnosti

 

kolačići trećih strana – analitički kolačići

 

Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako posjetitelji upotrebljavaju web-lokaciju, na primjer koje stranice posjetitelji najčešće posjećuju. Koristimo ih kako bismo poboljšali funkcioniranje naše web-lokacije. Međutim, neki od njih mogu biti kolačići trećih strana, a podaci koje prikupljamo mogu se svrstati u namjene koje su nama kao vlasniku Stranice nepoznate. Za više informacija vidite  pravila o privatnosti tih procesora treće strane.

 

KOLAČIĆ DOMENA SVRHA TRAJANJE
_ga Ovaj kolačić povezan je s GoogleAnalytics. Služi za međusobno razlikovanje korisnika na način da se svakom korisniku dodijeli nasumično generirani broj pomoću kojega se korisnik identificira. Uključen je u svaki zahtjev na stranici i koristi se za dobivanje podataka o posjetiteljima, sesiji i kampanji u svrhe analitičkih izvješća za stranice. 2 godine
_gaexp Ovaj kolačić služi kako bi se utvrdilo da li neki korisnik sudjeluje u A/B eksperimentu na Google Optimize, te vrijeme isteka eksperimenata u kojima je predmetni korisnik sudjelovao. Google Optimize koristi se za poboljšavanje korisničkog iskustva na našim stranicama. Ovisi o trajanju eksperimenta, ali          obično 90 dana
_gid Ovaj kolačić povezan je s GoogleAnalytics. Služi za međusobno razlikovanje korisnika. 24 sata
_gat Ovaj kolačić povezan je s GoogleAnalytics. Služi za ograničavanje broja zahtjeva – čime se ograničava prikupljanje podataka na prometnim stranicama. 1 minuta

 

 

Odredbe o zaštiti podataka o primjeni i upotrebi usluge Google Analytics (s funkcijom anonimizacije)

Na svojim web stranicama voditelj obrade može integrirati ili ima integrirane komponente Google Analytics (s funkcijom anonimnosti). Google Analytics prikuplja i analizira podatke o posjetiteljima Stranice, iz kojih država dolaze i u kojem broju. Podaci prikupljeni putem Google Analytics neće biti dijeljeni trećim stranama, već koriste Voditelju obrade samo za internu informaciju o broju posjetitelja i mjesta iz kojih posjetitelji Stranice dolaze.

Operator komponente usluge Google Analytics je Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, Sjedinjene Države.

Google Analytics koristi tekstualne datoteke koje su pohranjene na vašem uređaju i koje omogućuju analizu vaše upotrebe web stranice („kolačići“).

Svrha komponente usluge Google Analytics jest analizirati promet na našoj web stranici. Google prikuplja prikupljene podatke i informacije, između ostalog, kako bi procijenio upotrebu naše web stranice i pružio online izvještaje koji prikazuju aktivnosti na našim web stranicama i pružaju druge usluge vezane uz korištenje naše internetske stranice za nas, uz funkciju anonimnosti.

Dodatne informacije i primjenjive odredbe o zaštiti podataka od Googlea mogu se preuzeti na adresi https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ i

http://www.google.com/analytics/terms/us.htnl.

Google Analytics dodatno se objašnjava u sljedećoj vezi https://www.google.com/analytics/.

 

Upravljanje privolama

Dodijeljene nam privole možete uvijek opozvati.

Ako opozovete dane privole, Vaše podatke više nećemo obrađivati u navedene svrhe, ali to ne utječe na zakonitost obrade prije opozivanja privole.

Vaša prava

a) Pravo na ispravak:

Ako obrađujemo Vaše osobne podatke koji su nepotpuni ili netočni, u bilo kojem trenutku od nas možete zatražiti da ih ispravimo ili dopunimo.

b) Pravo na pristup:

Imate pravo dobiti potvrdu o tome obrađujemo li Vaše osobne podatke ili ne, i tamo gdje je to slučaj imate pod uvjetima iz čl. 15. Opće uredbe zatražiti pristup tim podacima.

c) Pravo na brisanje:

Od nas možete zatražiti brisanje svojih osobnih podataka ako smo ih obrađivali protupravno ili ta obrada predstavlja nerazmjerno zadiranje u Vaše zaštićene interese. Molimo da uzmete u obzir da postoje razlozi koji onemogućuju trenutačno brisanje, primjerice radi vođenja pravne obveze kojom se zahtjeva obrada.

d) Pravo na ograničenje obrade:

Od nas možete zatražiti ograničenje obrade svojih podataka:

 • ako osporite točnost podataka tijekom perioda koji nam omogućava provjeru točnosti tih podataka;
 • ako je obrada podataka bila protupravna, ali odbijate brisanje i umjesto toga tražite ograničenje korištenja podacima;
 • ako nam podaci više nisu potrebni za predviđene svrhe, ali su Vam još potrebni radi ostvarenja pravnih zahtjeva ili;
 • ako ste podnijeli prigovor zbog distribucije tih podataka.

e) Pravo na prenosivost podataka:

Od nas možete zatražiti da Vam podatke koje ste nam povjerili radi arhiviranja dostavimo u strukturiranom obliku, u uobičajenom strojno čitljivom formatu:

 • ako te podatke obrađujemo na temelju suglasnosti koju ste nam dali i koju možete opozvati ili radi izvršenja ugovora i
 • ako se obrada vrši s pomoću automatiziranih procesa.

f) Pravo na prigovor:

Ako Vaše podatke distribuiramo radi izvršenja zadaća od javnog interesa ili zadaća javnih tijela ili se prilikom njihove obrade pozivamo na naše legitimne interese, možete podnijeti prigovor protiv takve obrade podataka ako postoji interes zaštite naših podataka.

g) Pravo na prigovor:

Ako ste mišljenja da smo prilikom obrade Vaših podataka prekršili hrvatske ili europske propise o zaštiti podataka, molimo da nam se obratite kako bismo razjasnili eventualna pitanja. Svakako imate pravo uložiti prigovor nadležnom nadzornom tijelu, a to je Agencija za zaštitu osobnih podataka, Martićeva 14 , Zagreb.

 

Ostvarivanje prava

Ako želite ostvariti neko od navedenih prava, obratite nam se koristeći se našim podacima za kontakt iz ovih pravila privatnosti.

Kad podnesete zahtjev radi ostvarivanja svojih prava dužni smo prvo utvrditi identitet i tu svrhu ćemo zatražiti dodatne informacije radi provjere istog. To služi zaštiti Vaših prava i privatne sfere.

Ako biste se nekim od navedenih prava koristili prečesto i s očitom namjerom zlouporabe, možemo naplatiti administrativnu pristojbu ili odbiti obraditi Vaš zahtjev.

 

Promjene i ažuriranja naših pravila privatnosti

Pridržavamo si pravo izmjene ili ažuriranja ovih Pravila privatnosti u bilo kojem trenutku i bez prethodne najave. Molimo vas da s vremena na vrijeme provjerite sve izmjene ili ažuriranja naših Pravila privatnosti.